fbpx
Πίσω

Οι οικογενειακές διαφορές είναι ανάμεσα στις πρώτες διαφορές που προσφέρονται προς επίλυση με την διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Ας δούμε όμως ποιες οικογενειακές διαφορές σας μπορείτε να επιλύσετε άμεσα, με χαμηλό κόστος και πολλαπλά οφέλη με την διαμεσολάβηση.

  • Δικαίωμα επικοινωνίας. Διαφορές που αφορούν την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα ή με εσάς σε περίπτωση που είστε ο γονέας που έχει πρόβλημα στην επικοινωνία με το παιδί του, μπορούν να επιλυθούν με τη διαμεσολάβηση. Οι διαφορές αυτές μπορούν να ανακύψουν μετά αλλά και πριν από το διαζύγιο κατά την περίοδο της διάστασης. Συνήθως το πρόβλημα ανακύπτει άμεσα λόγω της μετοίκησης, της μετακόμισης δηλαδή του ενός γονέα εκτός της οικογενειακής στέγης εξαιτίας της διάστασης.

 

Ειδικά στις παραπάνω αυτές περιπτώσεις η ταχύτητα στην επίλυση της διαφοράς είναι και το πρώτο συνήθως ζητούμενο. Και αυτό γιατί ο γονέας που αποχωρεί από την οικογενειακή κατοικία επιθυμεί και πρέπει να συνεχίσει να επικοινωνεί και να βλέπει σε τακτική βάση το παιδί του. Επομένως η ταχεία ρύθμιση της επικοινωνίας με το τέκνο, είναι άμεση προτεραιότητα για τον γονέα αλλά και επιτακτική ανάγκη που επιβάλλεται από το συμφέρον του παιδιού σας. Αυτήν την ταχύτητα μπορεί να την προσφέρει σίγουρα η διαμεσολάβηση.

  • Περιουσιακά δικαιώματα. Διαφορές που αφορούν τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων και συνήθως τον χωρισμό της κοινής περιουσίας του ζευγαριού που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου. Οι διαφορές αυτές μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την απόφασή σας για συναινετικό χωρισμό αλλά ακόμα και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βλέπουμε στην πράξη ο ένας εκ των δύο γονέων να «χρησιμοποιεί» ακόμα και τα παιδιά ως μοχλό πίεσης για την ικανοποίηση των χρηματικών του απαιτήσεων. Με τη διαμεσολάβηση όμως και αυτές οι διαφορές λύνονται γρήγορα και χωρίς να επηρεάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών και ειδικά των παιδιών.
  • Διαζύγιο. Πριν πούμε όμως πως μπορεί να σας βοηθήσει η διαμεσολάβηση σε περίπτωση που θέλετε να χωρίσετε να πούμε το εξής βασικό. Η διαμεσολάβηση αλλά και οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αμετάκλητη δικαστική απόφαση που απαιτείται για την έκδοση ενός διαζυγίου. Αυτό όμως που μπορεί να προσφέρει η διαμεσολάβηση είναι να επιλύσει όλα εκείνα τα προβλήματα που εμποδίζουν την συναινετική έκδοση ενός διαζυγίου. Τέτοια θέματα αφορούν την επιμέλεια και την επικοινωνία με τα τέκνα όπου υπάρχουν, καθώς και τον χωρισμό της περιουσίας των συζύγων μετά τον χωρισμό.

 

Συνεπώς η διαμεσολάβηση δεν θα σας δώσει το διαζευκτήριο αλλά θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να εκδοθεί το τελευταίο ταχύτατα, με λιγότερο οικονομικό και ψυχικό κόστος και χωρίς περιττή ταλαιπωρία.

 

Γιατί όμως να επιλέξω τη διαμεσολάβηση για την επίλυση της οικογενειακής μου διαφοράς;

  • Ταχύτητα. Η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε μερικές μόνο ημέρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η προετοιμασία του διαμεσολαβητή, των μερών αλλά και των δικηγόρων για τη συμμετοχή στη διαδικασία.
  • Κόστος. Σε σύγκριση με τη δικαστική οδό, η διαμεσολάβηση έχει ελάχιστο κόστος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το υψηλό δικαστικό κόστος που προϋποθέτουν οι αγωγές, οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κλπ.
  • Χρυσή λύση. Μοναδικό πλεονέκτημα και χαρακτηριστικό της διαμεσολάβησης είναι η τελική συμφωνία και η λύση που τελικά θα συμφωνηθεί από τα μέρη. Δεν επιβάλλεται βάσει διατάξεων και κανόνων δικαίου όπως η δικαστική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν προβλέπεται κάτι παράνομο και η λύση είναι εφαρμόσιμη (σε αυτόν τον έλεγχο συμβάλλει ο διαμεσολαβητής και ο δικηγόρος σας), τότε μπορεί να συμφωνηθεί οτιδήποτε. «Κόβετε και ράβετε» δηλαδή τη λύση στα μέτρα σας!
  • Εμπιστευτικότητα. Όλη η διαδικασία της διαμεσολάβησης από την αρχή μέχρι και την τελική συμφωνία είναι εμπιστευτική. Αυτό σημαίνει ότι με τη διαμεσολάβηση προστατεύεται την ιδιωτική σας ζωή και δεν εκτίθεστε σε έναν μεγάλο αριθμό προσώπων όπως θα συνέβαινε με μια δικαστική διαμάχη. Επιπλέον προστατεύονται με το απόρρητο όλα τα έγγραφα της διαδικασίας, καθώς και η τελική συμφωνία. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό αν σκεφτείτε πως στα δικόγραφα αναφέρονται πολλές φορές πράγματα που ίσως δεν θα θέλατε μετά από χρόνια να διαβαστούν από τα παιδιά σας.
  • Ψυχολογία. Η διαμεσολάβηση είναι μια φιλική διαδικασία και πραγματοποιείται σε ένα πολιτισμένο, χωρίς φωνές και εντάσεις, κλίμα. Κανείς δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει κανέναν αλλά ούτε και να πείσει κανέναν. Τόσο τα μέρη όσο και οι δικηγόροι σας, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του διαμεσολαβητή, συγκεντρώνεστε στην ουσία της διαφοράς και πώς θα φτάσετε στην καλύτερη δυνατή λύση που θα συμφέρει και θα είναι αποδεκτή και από εσάς αλλά και από την άλλη πλευρά. Αποφεύγετε έτσι πολύχρονους δικαστικούς αγώνες που σας αγχώνουν και σας εξαντλούν τόσο οικονομικά αλλά δυστυχώς και ψυχολογικά.
  • Γεφύρωση σχέσεων. Η φύση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης αλλά και τα πλεονεκτήματα αυτής όπως παραπάνω αναφέρθηκαν, συμβάλλουν στην γεφύρωση των σχέσεών σας με την άλλη πλευρά και την εξομάλυνση των αντιθέσεων. Οι τόνοι πέφτουν και γίνονται αναγκαστικά τόνοι συνεργασίας καθώς ήδη με την επιλογή της διαμεσολάβησης συμφωνήσατε με την άλλη πλευρά σε κάτι! Να επιλύσετε τη διαφορά σας ήρεμα και φιλικά μέσω της διαμεσολάβησης. Έχοντας κάνει το πρώτο βήμα συνεργασίας, σίγουρα μπορείτε να κάνετε και τα επόμενα, ειδικά όταν αυτό επιβάλετε από το συμφέρον του παιδιού σας!

Αν θέλετε επομένως να γνωρίσετε και εσείς τα οφέλη της διαμεσολάβησης στην πράξη, ελάτε στο startADR για να λάβετε έγκυρη και σωστή ενημέρωση και να επιλύσετε τη διαφορά σας γρήγορα και αποτελεσματικά!