Διαδικτυακό σεμινάριο: “Αγοράζω ηλεκτρονικά, επιλύω τις διαφορές μου ηλεκτρονικά”
Το startADR, στα πλαίσια του προγράμματος ODR4ALL, σας καλεί σε ΔΩΡΕΑΝ δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με θέμα: «Αγοράζω ηλεκτρονικά, επιλύω τις διαφορές μου ηλεκτρονικά».
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε πολίτη, ο οποίος πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές μέσω του Διαδικτύου με την ιδιότητα του καταναλωτή.
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τα δικαιώματά του, όταν πραγματοποιεί τις αγορές του ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshops), καθώς και τον τρόπο που μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα αυτά απευθυνόμενος/η στον έμπορο/ηλεκτρονικό κατάστημα με το οποίο συναλλάχθηκε.
Επίσης, ο καταναλωτής θα ενημερωθεί για το πώς μπορεί να επιλύσει την τυχόν διαφορά που έχει ανακύψει από την ηλεκτρονική του αγορά χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, εξωδικαστικά, χωρίς επιβάρυνση και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου, ο καταναλωτής θα γνωρίζει:
- Τα βασικά δικαιώματα που του παρέχει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτών αναφορικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο,
- Πώς μπορεί να κινηθεί για την άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων του ως καταναλωτής σε περίπτωση προσβολής από κάποιο έμπορο/ηλεκτρονικό κατάστημα με την υποβολή ηλεκτρονικής καταγγελίας σε πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών.
- Πώς μπορεί να υποβάλλει ειδικότερα την ηλεκτρονική καταγγελία του σε συγκεκριμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντίστοιχα.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Το σεμινάριο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστεί κατά τρόπο συνοπτικό, απλό, πλην όμως ολοκληρωμένο, το νομικό πλαίσιο, το οποίο αφορά στα δικαιώματα των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως π.χ. η σωστή πληροφόρηση του καταναλωτή, δικαίωμα επιστροφής προϊόντος, δικαίωμα αντικατάστασης, δικαίωμα επιστροφής του τιμήματος, το εξαιρετικά σημαντικό δικαίωμα υπαναχώρησης κα.
Στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστεί το ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών μέσα από τον Κανονισμό για την Ηλεκτρονική Επίλυση των Καταναλωτικών Διαφορών (Κανονισμός (ΕΕ) 524/2013) και την Οδηγία για την Εναλλακτική Επίλυση των Καταναλωτικών Διαφορών (Οδηγία 2013/11/ΕΕ).
Στην τρίτη ενότητα θα παρουσιαστεί ο τρόπος υποβολής ηλεκτρονικής καταγγελίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών του startADR για τις εγχώριες καταναλωτικές διαφορές και στην Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για τις διασυνοριακές καταναλωτικές διαφορές.
Στην τέταρτη ενότητα θα αφιερωθεί χρόνος για συζήτηση, διευκρινίσεις και απάντηση σε τυχόν απορίες και ερωτήματα επί των ενοτήτων που προηγήθηκαν.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
Δρ. Ελευθερία Σπ. Παπαδημητρίου
Η Δρ. Ελευθερία Σπ. Παπαδημητρίου είναι Διδάκτωρ Νομικής Α.Π.Θ. (Δίκαιο Πληροφορικής) και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην ίδια Νομική Σχολή (Τεχνητή Νοημοσύνη και Προσωπικά Δεδομένα). Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών. Είναι Ιδρυτής του Δικηγορικού Γραφείου «Ελευθερία Παπαδημητρίου και Συνεργάτες», riapapadimitriou.gr, καθώς και Ιδρυτής και Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών startADR, startadr.org. Εξειδικεύεται σε ζητήματα δικαίου της πληροφορικής, ηλεκτρονικού εμπορίου, προστασίας καταναλωτή, προστασίας προσωπικών δεδομένων, διανοητικής ιδιοκτησίας, ιατρικού δικαίου και βιοηθικής, καθώς και στον τομέα της ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών (ODR) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Είναι μέλος της Ερευνητικής Ομάδας «Δικαίου & Πληροφορικής» της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μέλος της Συντακτικής Ομάδας του Περιοδικού «Επιθεώρηση Δικαίου Πληροφορικής» (Information Law Journal). Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σχετικές εισηγήσεις, ενώ εισηγήσεις και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. στο ερευνητικό πρόγραμμα «Το νομικό πλαίσιο των κινητών εφαρμογών». Είναι, επίσης, Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας της Ερευνητικής Ομάδας «Δικαίου & Πληροφορικής» της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. με αντικείμενο την “Τεχνολογία Blockchain και τα Κρυπτονομίσματα”, ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα το ερευνητικό της έργο στους τομείς εξειδίκευσής της.
Διάρκεια σεμιναρίου: 2 ώρες.
Κόστος σεμιναρίου: Δωρεάν.
Τρόπος διεξαγωγής: Μέσω Διαδικτύου (webinar) με χρήση της πλατφόρμας Zoom.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.
Ώρα διεξαγωγής: 18:00 – 20:00
Βεβαίωση παρακολούθησης: Παρέχεται ψηφιακή βεβαίωση παρακολούθησης από το startADR.
- Για την παρακολούθηση απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο διαδικτυακό σεμινάριο, ώστε να σας σταλεί και ο σύνδεσμος παρακολούθησης.
- Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση της της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.
- Αναγκαίος εξοπλισμός είναι ηλεκτρονική συσκευή με ηχεία ή ακουστικά, η οποία να μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο. Προαιρετικά κρίνεται χρήσιμο το μικρόφωνο και η κάμερα για την ενεργή συμμετοχή στο σεμινάριο.
- Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν απαιτείται καμία νομική ή άλλου είδους εξειδικευμένη γνώση.
- Στους συμμετέχοντες θα δοθεί ψηφιακή βεβαίωση παρακολούθησης.
Για τη συμμετοχή σας στο ΔΩΡΕΑΝ σεμινάριο, συμπληρώστε το ονοματεπώνυμο και το email σας στην ακόλουθη φόρμα. Μετά την εγγραφή σας, θα λάβετε στο email σας τον σύνδεσμο παρακολούθησης του σεμιναρίου για την πλατφόρμα Zoom καθώς και οδηγίες σύνδεσης.
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.