fbpx
Πίσω
Ria Papadimitriou

Ρία Παπαδημητρίου

Η Ελευθερία (Ρία) Παπαδημητρίου είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και υπ. Διδάκτωρ Νομικής.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (L.LM.) στον τομέα του Διεθνικού και Ευρωπαϊκού Εμπορικού Δικαίου και των Εναλλακτικών Μορφών Επίλυσης Διαφορών (Διαιτησία, Διαμεσολάβηση) από το πρώτο Αγγλόφωνο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (International Hellenic University).

Είναι επίσης από τους πρώτους δικηγόρους και νομικούς που ασχολήθηκαν στην Ελλάδα με τον θεσμό της διαμεσολάβησης (mediation), ήδη από το 2009. Τυγχάνει επιπλέον Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Αστικών και Εμπορικών υποθέσεων (ADR Group Accredited Mediator) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ADR Group του Λονδίνου και το INADR του Σικάγο, Η.Π.Α. Η Ελευθερία Παπαδημητρίου είναι πρωτοπόρος στη διαμεσολάβηση, ούσα εκ των πρώτων διαπιστευμένων και εκπαιδευμένων στην Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών (ODR) σε διεθνές επίπεδο (ADR Group Accredited International Online Mediator), ενώ έχει επιπρόσθετα εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στο Λονδίνο από τον παγκοσμίου φήμης οργανισμό ADR Group ως Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (ADR Group Accredited International Mediator Trainer).

Είναι επιπλέον εξειδικευμένη σε όλο το φάσμα του Εμπορικού, Αστικού και Εργατικού δικαίου, με περαιτέρω ειδίκευση στο δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Πνευματικά Δικαιώματα, Βιομηχανική Ιδιοκτησία), στο Δίκαιο της Πληροφορικής (Information Technology and Computer Law) και το Δίκαιο της Ενέργειας (Energy Law). Έχει εμβαθύνει περαιτέρω στον τομέα του Ιδιωτικού Δικαίου σε διεθνές επίπεδο, ούσα μάλιστα απόφοιτος της Ακαδημίας της Χάγης στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, ενώ έχει λάβει ειδική επιμόρφωση από παγκοσμίου φήμης νομικούς σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος στα πλαίσια θερινής μετεκπαίδευσης από το Ίδρυμα Καλλιόπη Κούφα. Επιπλέον δε, είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-Commerce Consultant), από το Ίδρυμα Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2010 έχει εντρυφήσει ιδιαίτερα σε θέματα τραπεζικών συναλλαγών, κυρίως από την σκοπιά των δανειοληπτών, καταναλωτών και επιχειρήσεων. Έχει δώσει με επιτυχία δικαστικούς αλλά και εξωδικαστικούς αγώνες με αποτέλεσμα την ελάφρυνση και δικαίωση των καταναλωτών, με την εφαρμογή τόσο του Νόμου 3869/2010, του περίφημου Νόμου Κατσέλη, όσο και πρακτικών διαπραγμάτευσης μέσω της επίτευξης ευνοϊκών συμφωνιών για τους δανειολήπτες με σχεδόν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της ελληνικής επικράτειας.

Έχοντας διατελέσει Γενική Γραμματέας του ιστορικότερου αθλητικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης, του «Α.Σ. ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» έχει εντρυφήσει σε θέματα αθλητικού δικαίου, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού.

Είναι μέλος της νεολαίας του Διεθνούς Συμβουλίου Διαιτησίας (Young ICCA member), του YAF (Young Arbitrators Forum) καθώς και του YMI το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία και λειτουργεί υπό την αιγίδα του διεθνώς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Διαμεσολάβησης, του ΙΜΙ (International Mediation Institute).

Έχει συμμετάσχει ως κριτής σε Διαγωνισμούς Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, σεμινάρια αλλά και εκδηλώσεις σχετικά με τους θεσμούς της διαμεσολάβησης, διαιτησίας και των διαπραγματεύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αλλοδαπή.

Το 2015 συμμετείχε στο παγκόσμιο διαδικτυακό συνέδριο «CyberWeek 2015» με διοργανωτές το ADRhub και το Werner Institute του Creighton University παρουσιάζοντας την εισήγηση «Η Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών (ODR) στην Ευρώπη με τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία “σταθμό” στις καταναλωτικές διαφορές». Απώτερος στόχος είναι η εισαγωγή του θεσμού της Ηλεκτρονικής Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών στην ελληνική πραγματικότητα με την παροχή βοήθειας σε καταναλωτές και εμπόρους ώστε να εξοικειωθούν με τη νέα μορφή επίλυσης διαφορών και να απολαύσουν τα πολλαπλά οφέλη της.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία τόσο στην δικαστική όσο και στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Προωθεί στην Ελλάδα τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), το οποίο υποστηρίζει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία κλπ. αφενός έναντι της δημόσιας διοίκησης, και αφετέρου έναντι των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ, GEA, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κλπ.), αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που εκτελούν δημόσια.

Ομιλεί την Αγγλική, τη Γερμανική και τη Γαλλική γλώσσα.

 

 

Άλλα μέλη της ομάδας μας